SaLAM PeRsAuDaRaAn

Thursday, November 8, 2012

PESANAN UNTUK ISTERI PEJUANG

Temuramah dengan isteri As Syahid Ismail Abu Syanab
[ Pemimpin Hamas yang terbunuh diserang helikopter Israhell ]

* Bagaimana akhlak Abu Syanab?

# Akhlaknya adalah [berdasarkan] Al-Quran..
Beliau melaksanakan perintah Allah dengan cara yg betul tanpa fanatik membuta.Beliau sentiasa tekun dan memelihara sembahyang,puasa,dakwah dan Jihad Fi sabilillah.Seringkali beliau berpuasa sunat secara mingguan.Beliau menghafaz 20 juzuk dari kitab Allah [Al-Quran].Beliau mula mengenali Syeikh Ahmad Yasin [Pemimpin utama dan pengasas Hamas] sebaik tiba di Ghaza tahun 1964 dari Mukhayyam An Nusairat,kampung keluarganya.

* Adakah As Syahid [Abu Syanab] membimbing keluarga dengan baik dan adakah beliau dapat seimbangkan antara tugas-tugas dakwah,politik dan rumah tangga?

# Alhamdulillah,beliau bukan sahaja membimbing keluarga dengan baik,tetapi cemerlang.Beliau adalah pembimbing keluarga yg terbaik.Sememangnya tugas-tugas dakwah mengambil waktunya, begitu juga dengan politik dan kerja beliau di Universiti Islam. Tetapi bagi kami [ahli keluarga] kami tidak kisah.Bahkan sebaliknya kami sentiasa memberi ruang supaya beliau dapat menunaikan tugas dan kewajipannya dengan sempurna.

Al Marhum bekerja menerusi politik untuk kemaslahatan dakwah dan untuk mencari keredhaan Allah di samping satu khidmat untuk Islam dan umatnya.[Dalam keadaan itu pun] beliau satu haripun tidak pernah alpa terhadap hak keluarganya.Beliau sentiasa bertanya tentang pelajaran dan keadaan anak-anaknya walaupun seketika. Beliau juga sering menziarahi anak-anak perempuannya..

Dalam hal mengambil berat terhadap keluarga ini,saya masih ingat ketika beliau dipenjarakan oleh Yahudi pada tahun 1989.Dalam keadaan kami yg sentiasa risaukan keselamatannya yg mungkin beliau disiksa dan sebagainya,beliau masih berkesempatan menghantar pesanan menerusi pasukan Palang Merah bertanyakan keputusan peperiksaan anak-anaknya di sekolah rendah.Sedangkan ketika itu kami tidak dibenarkan melawat beliau.

Dari sudut kerja-kerja dakwah,saya tidak banyak masuk campur urusannya.Tetapi beliau tidak pernah cuai menjalankan tugas tersebut.Ia dilakukan semata-mata untuk keredhaan Allah,di samping menyahut seruan rakan-rakan pejuang.

* Bagaimanakah detik-detik terakhir sebelum Abu Hasan [Abu Syanab] mati syahid?

# Detik-detik terakhir seperti biasa sahaja.Sebelum terbunuh beliau sempat membelikan perabot baru untuk rumah kami.Pada pagi kejadian,beliau menunaikan solat Subuh di rumah kerana sebab-sebab keselamatan.Kemudian beliau bersarapan bersama dengan rakan-rakan yg datang menziarahinya.Kemudian beliau duduk berehat seketika dan sempat mandi terlebih dahulu sebelum keluar rumah.

Biasanya sebelum beliau keluar rumah saya akan menasihatinya terlebih dahulu.Contohnya,"Berhati-hatilah" atau,"Jangan memandu kereta jika ada helikopter mengekori."
Tetapi pada hari kejadian, saya tidak berbuat demikian kerana merasakan sudah terlalu kerap beliau mendengar pesanan berkenaan dari saya..Perangainya seperti biasa.Pada saat-saat terakhir beliau kelihatan sangat gembira.Beliau berusaha menggembirakan anak-anak perempuannya yg masih kecil dengan membelikan keperluan mereka..

* Apakah ciri-ciri yg perlu ada pada wanita yg ingin berkahwin dengan Pejuang-pejuang Jihad seperti Abu Syanab supaya mereka boleh membantu suami mereka dalam berjihad?

# Saya tidak suka memuji diri sendiri kerana Allahlah yang terbaik. Tetapi secara realiti,setiap wanita yg ingin berkahwin dengan Mujahid dan Da'ie [Pendakwah] di jalan Allah hendaklah membiasakan diri dengan kehidupan Mujahid dan kehidupan Jihad. Kerana kehidupan para Mujahideen adalah kehidupan yg tidak tetap. Rumah tangga hendaklah sentiasa bersedia menghadapi apa jua suasana pada bila-bila masa.

Justeru,mereka yg ingin mengahwini Mujahid hendaklah benar-benar faham tugas suami [sebagai pejuang] dan hendaklah bersedia membantu mereka menunaikan tugas mereka.Mereka juga perlu menjadi orang yang sabar dan hendaklah tahu bahawa mereka perlu menerima tetamu pada bila-bila masa.Begitu juga mereka perlu bersedia untuk berhadapan dengan tindakan Yahudi atau musuh-musuh Islam yg lain sama ada mereka menghalau atau membunuh syahid.

* Bagaimana puan menerima berita syahidnya jurutera Ismail [Abu Syanab]?

# Perasaan saya adalah perasaan orang yg kehilangan kekasih. Tetapi saya bangga dan merasa mulia kerana suami saya berhasil memperoleh apa yg dikehendakinya dan dicita-citakan dalam hidupnya.

Saya juga bersedih hati kehilangan orang yg paling saya sayangi. Apapun,kematian boleh datang bila-bila masa.Ada orang mati kerana kemalangan jalan raya.Tetapi suami saya dipilih Allah untuk mati syahid.Saya sangat berbangga walaupun sedih kehilangannya. Saya berdoa agar saya ditemukan kembali dengannya di dalam rahmat-Nya yang berkekalan [Syurga].

Alhamdulillah,kami semua yakin beliau adalah Syahid.Kami menerima berita Syahidnya dengan bertakbir,"Allahu Akbar,baba telah mati syahid!Allahu Akbar,baba sudah Syahid di sisi Allah."

Anak-anaknya yg lelaki dan perempuan merasa sedih dengan kehilangan bapa mereka,tetapi mereka tetap bersabar dan bertekad meneruskan perjuangan menerusi jalan yg telah dilalui oleh bapa mereka.Bapa mereka adalah model,contoh ikutan,kemuliaan dan kebanggaan.Hidupnya sebagai Mujahid dan matinya sebagai Syahid, dengan izin Allah.

* Adakah puan kesal dengan jalan yang ditelusuri oleh suami puan yg diakhiri dengan puan kehilangan suami?

# Sama sekali saya tidak menyesal !
Bahkan ingin saya tegaskan,jalan yg dilalui oleh suami saya adalah jalan yang benar.Saya merasa sangat mulia menjadi isteri beliau. Kalaulah suami saya berada di atas jalan yg tidak benar,tentulah Yahudi tidak menjadikannya sebagai sasaran pembunuhan.Jadi Alhamdulillah pada waktu senang atau waktu susah.Saya sungguh-sungguh berbangga menjadi isteri kepada lelaki seperti Abu Hasan [Abu Syanab].

* Adakah puan yakin terhadap kemampuan kumpulan-kumpulan pejuang,khususnya Hamas dalam menuntut bela di atas pembunuhan As Syahid [Abu Syanab]?

# Ya,pertama sekali saya yakin dengan kuasa Allah.Kemudian saya percaya kemampuan kumpulan-kumpulan pejuang.Saya tidak mahu [mereka] menuntut bela untuk suami saya sahaja.Tetapi saya mahu menuntut bela untuk Dakwah,untuk agama [Islam] dan untuk para Syuhada'.Saya berdoa kepada Allah agar pembelaan ini berlaku dengan jalan Allah dan bukannya dengan jalan manusia.

Semua pihak,timur,barat dan Amerika memusuhi kami.Saya berharap agar Allah menunjukkan kepada kami hari hitam buat mereka sebagai satu pembelaan kepada agamanya dan dakwahnya sebelum pembelaan kepada suami saya Abu Hasan [Abu Syanab] rahimahullah.Saya beriman dengan Allah.Kemudian saya percaya akan kekuatan Gerakan Kebangkitan Islam HAMAS untuk membalas dan menuntut bela kerana agama,dakwah dan Palestin dan bukannya untuk suami saya sahaja.

* Adakah As Syahid [Abu Syanab] sudah dapat merasakan bahawa ajalnya sudah hampir,kerana biasanya pejuang-pejuang Mujahideen ini mereka dapat merasakan kedatangan ajal mereka?

# Sebenarnya,beliau tidak merasa demikian.Tapi boleh jadi juga ada perasaan berkenaan di dalam dirinya.Bagaimanapun,saya dapati beliau sangat senang hati dan terlalu gembira..Saya tidak menyangka itu adalah saat-saat terakhir kehidupan beliau.

Alhamdulillah beliau telah menjayakan cita-citanya iaitulah kegembiraan di dalam hidupnya.Saya berdoa moga beliau bertemu dengan Allah dalam keadaan redha dan mendapat Nikmat Syurga dengan penuh kegembiraan dan kekal di dalamnya.

Dalam tempuh terakhir itu juga beliau pergi menemui semua orang yang bekerja di rumah dan membayar baki gaji mereka.Orang terakhir menerima bayaran daripadanya ialah Duhan.Katanya,
"Awal bayaran kali ini Abu Hasan?"

Beliau menjawab,"Wahai orang muda, ambil hak kamu ini. Seseorang itu tidak tahu bila dia akan mati."

Alhamdulillah,beliau sempat membayar semua bayaran yang sepatutnya beliau jelaskan dan beliau meninggalkan dunia ini dengan tidak menanggung sebarang hutang.
Moga-moga Allah menerimanya sebagai Syahid...

No comments:

Post a Comment

jom ReLax

hamster^_^

InDaHnYa IsLaM..

Andai Al-quran bisa bicara,ia berkata:"waktu kau masih anak2,kau bagai teman sejatiku,dgn wudhu kau sentuh aku,dlm keadaan suci kau pegang aku,kau baca dgn lirih dan keras,skrg kau telah dewasa,nampaknya kau tdk berminat lagi padaku,apakah aku bacaan usang?Skrg kau simpan aku dgn rapi,kau biarkan aku berlapis debu,ku mohon peganglah aku lg,bacalah aku setiap hari,kerana aku akn mnjd penerang didalam kuburmu!

cursor

Elegant Rose - Working In Background